Στείρωση

 

Ως στείρωση αναφέρουμε τη χειρουργική επέμβαση με την οποία το κατοικίδιό μας θα πάψει να είναι ικανό να αναπαραχθεί. Είναι μία από τις πλέον υπεύθυνες αποφάσεις ενός κηδεμόνα κατοικιδίου, μέσω της οποίας προσφέρει καλή υγεία και πρόληψη στο ζώο του.

 

Στο θηλυκό ζώο η επέμβαση πραγματοποιείται στην κοιλιά του ζώου και περιλαμβάνει την αφαίρεση των ωοθηκών και της μήτρας (ωοθηκυστερεκτομή), ή μόνο των ωοθηκών (ωοθηκεκτομή). 
Στο αρσενικό ζώο η επέμβαση πραγματοποιείται στο όσχεο (γάτος) ή στην περιοχή ανάμεσα στο πέος και το όσχεο (σκύλος) και περιλαμβάνει την αφαίρεση των όρχεων.

 

Τα οφέλη της στείρωσης είναι πολλά:

1) Το κατοικίδιό μας θα πάψει να είναι γόνιμο, με αποτέλεσμα να μην έχει τάση προς αναπαραγωγή, προς διαφυγή, δεν θα ελκύει αρσενικά εφόσον είναι θηλυκό, δεν θα έχει το στρες της περιόδου του οίστρου, δεν θα ψεκάζει εντός και εκτός σπιτιού.

2) Όσον αφορά τα θηλυκά ζώα, μετά τη στείρωση εκμηδενίζεται ο κίνδυνος εμφάνισης πυομήτρας η οποία είναι μία δυνητικά θανατηφόρος φλεγμονή της μήτρας και οφείλεται στον ορμονικό κύκλο. Επίσης, εφόσον η στείρωση γίνει μέχρι και τον τρίτο οίστρο, μειώνονται κατά πολύ οι πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου του μαστού σε μεγαλύτερη ηλικία και κατά 100% η ανάπτυξη καρκίνου των ωοθηκών και της μήτρας (στην ωοθηκυστερεκτομή)
3)Όσον αφορά τα αρσενικά ζώα, μετά τη στείρωση εκμηδενίζεται η πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου των όρχεων. Επίσης μειώνεται κατά πολύ η πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη και παραπροστατικών κύστεων, όπως και καρκίνου των παραπρωκτικών σάκων. Τέλος, μειώνεται κατά πολύ η πιθανότητα περινεϊκής κήλης και ορισμένων ορμονολογικών νοσημάτων που σχετίζονται με τις ορμόνες των όρχεων.

 

Στη χώρα μας η στείρωση πραγματοποιείται με το ζώο να έχει φτάσει σε αναπαραγωγική ηλικία. Αυτό είναι κάτι που διαφέρει κατά πολύ μεταξύ των διαφόρων φυλών, ρωτήστε μας ώστε να ενημερωθείτε για το δικό σας κατοικίδιο. Όσον αφορά τον θηλυκό σκύλο, πρέπει να περάσει ένας τουλάχιστον μήνας από το τέλος του τελευταίου οίστρου (η λεγόμενη «περίοδος»). Για το αρσενικό δεν υπάρχουν χρονικοί περιορισμοί εφόσον έχει ενηλικιωθεί.

 

Ως χειρουργείο, η στείρωση πρέπει να αντιμετωπίζεται με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Συστήνεται ο προεγχειρητικός έλεγχος του ζώου μας, μερικές ημέρες πριν το χειρουργείο, ώστε να είμαστε σίγουροι για την κατάσταση του οργανισμού του. 

 

Στο Κτηνιατρείο Αλέξανδρου Μακαρονά, η επέμβαση πραγματοποιείται με σύγχρονα μέσα και μόνιμο έλεγχο ζωτικών λειτουργιών διεγχειρητικά με monitor.

 

Υπάρχει πάντα η δυνατότητα συνεργασίας με εξειδικευμένο αναισθησιολόγο, εφόσον ζητηθεί.

 

Ενημερωθείτε στο Κτηνιατρείο μας για τη στείρωση και ζητήστε να γίνει ο προγραμματισμός του χειρουργείου, ώστε να προσφέρετε ένα μεγάλο δώρο στο κατοικίδιό σας.

 

Λεϊσμανίωση


Η λεϊσμανίωση (καλά αζάρ στην ανθρώπινη μορφή) είναι νόσημα που προκαλείται από την leishmania, ένα παράσιτο του αίματος. Η μετάδοση του παρασίτου γίνεται κατά κόρον μέσω σκνίπας η οποία και το μεταφέρει από τον ασθενή σκύλο στον υγιή. Υπάρχει και η δυνατότητα της μετάδοσης με μετάγγιση αίματος ή και από την μαμά στο έμβρυο αλλά είναι πολύ πιο σπάνιες περιπτώσεις.

Τι προκαλεί: το νόσημα είναι πολυπαραγοντικό, δηλαδή προκαλεί ποικιλία βλαβών με κυριότερες τις δερματικές, τις νεφρικές, τις ηπατικές και τις σκελετικές στις αρθρώσεις.

Πώς θα το καταλάβω; οι πιο συχνές αιτίες που εξετάζουμε έναν σκύλο για λεϊσμανίωση είναι η απώλεια βάρους, τα δερματικά προβλήματα (κακή όψη τριχώματος, πληγές,) και ο πυρετός.

Πώς γίνεται η διάγνωση; με ένα τεστ αίματος στο ιατρείο σε ελάχιστο χρόνο.

Θεραπεύεται; Ναι. Υπάρχουν φάρμακα που σταματάνε την εξάπλωση του νοσήματος και σε πολλές περιπτώσεις, ιδίως αν διαγνωστεί εγκαίρως, η ζωή του σκύλου συνεχίζεται κανονικά.

Υπάρχει πρόληψη; Ναι, όχι 100%. Υπάρχουν φάρμακα που προλαμβάνουν σε μεγάλο βαθμό το νόσημα. Αυτά είναι σε μορφή εμβολίου και σιροπιού. Μεγάλης σημασίας είναι η πρόληψη των τσιμπημάτων από σκνίπες με χρήση εντομοαπωθητικών ουσιών (περιλαίμιο-αμπούλα).

Συμπέρασμα: λόγω της σοβαρότητας και συχνότητας του νοσήματος συστήνεται ο ετήσιος προληπτικός έλεγχος με εξέταση αίματος, ώστε αν διαγνωστεί να γίνει έγκαιρη θεραπεία.


Διροφιλαρίωση


Η διροφιλαρίωση (σκουλήκι της καρδιάς) είναι νόσημα που προκαλείται από ένα παράσιτο του αίματος, την dirofilaria. Η μετάδοσή του γίνεται μέσω του κουνουπιού. Είναι νόσημα που εμφανίζεται αρκετά συχνά και αποτελεί κίνδυνο ιδίως τους θερμούς μήνες. Προσβάλει κυρίως τον σκύλο αλλά έχει αναφερθεί και στην γάτα.

Τι προκαλεί: το παράσιτο έχει την μορφή σκουληκιού. Τα ενήλικα αναπτύσσονται στην καρδιά και οι προνύμφες κυκλοφορούν στα αγγεία. Προκαλεί συσκολία στην λειτουργία της καρδιάς και σε προχωρημένο στάδιο και των πνευμόνων. Οι προνύμφες αν σκοτωθούν μαζικά μπορούν να προκαλέσουν έμφραγμα.

Πώς θα το καταλάβω; η πιο συγκεκριμένη αφορμή είναι ο πυρετός και η εξουθένωση κατά την άσκηση ευκολότερα από ότι παλαιότερα.

Πώς γίνεται η διάγνωση; με τεστ αίματος στο ιατρείο σε ελάχιστο χρόνο.

Θεραπεύεται; Ναι εφόσον βρίσκεται σε αρχικά στάδια. Η θεραπεία είναι δύσκολη, χρονοβόρα (περίπου 4 μήνες), ακριβή και ενέχει κινδύνους. Με τις σωστές οδηγίες η εξέλιξη μπορεί να είναι εξαιρετική.

Υπάρχει πρόληψη; Ναι, με την τακτική χορήγηση κατάλληλου αντιπαρασιτικού σκευάσματος το νόσημα προλαμβάνεται 100% χωρίς παρενέργειες.

Συμπέρασμα: η διροφιλαρίωση είναι νόσημα δύσκολο και επικίνδυνο. Από την στιγμή που υπάρχει πρόληψη την τηρούμε κατά γράμμα για να μην χρειαστεί να το αντιμετωπίσουμε.Ερλιχίωση


Η ερλιχίωση είναι παρασιτικό νόσημα του αίματος. Μεταδίδεται μέσω των κροτώνων (τσιμπουριών). Τα συμπτώματά της συνήθως εμφανίζονται τον πρώτο μήνα μετά από την μόλυνση. Λόγω της συχνότητας τψν τσιμπουριών είναι νόσημα που αντιμετωπίζουμε αρκετά συχνά.


Τι προκαλεί: Η πιο κοινή βλάβη είναι η αναιμία και η καταστροφή των αιμοπεταλίων, με αποτέλεσμα αιμορραγίες. Επίσης μπορεί να προκληθούν βλάβες στους νεφρούς και στις αρθρώσεις.

Πώς θα το καταλάβω; Θα παρατηρήσουμε αιμορραγία στα ούρα, στα κόπρανα, σε εμετό ή από μικροταυματισμούς. Επίσης ίσως υπάρχουν κόκκινα στίγματα στα ούλα. Ο σκύλος στην οξεία φάση έχει υψηλό πυρετό και μειωμένη όρεξη και στην χρόνια απώλεια βάρους.

Πώς γίνεται η διάγνωση; Με τεστ αίματος στο ιατρείο σε ελάχιστο χρόνο.

Θεραπευεται; Ναι εφόσον διαγνωστεί εγκαίρως. Θα πάρει αντιβίωση και ανάλογα με την εργαστηριακή εικόνα ίσως χρειαστεί νοσηλεία ή και μετάγγιση αίματος.

Υπάρχει πρόληψη; Ναι μέσω της τακτικής χρήσης αντιπαρασιτικών φαρμάκων εναντίον των τσιμπουριών.

Συμπέρασμα: Λόγω της σημαντικότητας και της συχνότητας του νοσήματος συστήνεται ο ετήσιος έλεγχος με εξέταση αίματος.Ποιές υποχρεώσεις έχω για το κατοικίδιό μου σύμφωνα με την νομοθεσία (4039/2012)

 

  • σημαίνω ηλεκτρονικά το κατοικίδίο μου (microchip) και ζητώ να γίνει καταγραφή στη βάση καταγραφών
  • ζητώ ετησίως αντιλυσσικό εμβολιασμό
  • μεριμνώ για την υγεία και την ευζωία του
  • παρέχω κατάλληλη στέγη και τροφή
  • καθαρίζω τα περιττώματά του
  • δεν το εγκαταλείπω
  • μεριμνώ για την στείρωσή του
  • κάνω δήλωση σε περίπτωση απώλειάς του σε κτηνίατρο
  • μεριμνώ ώστε η βόλτα του να είναι ασφαλής και με συνοδό

Και μία υποχρέωση του κάθε φιλόζωου: ΔΕΝ αγοράζω κατοικίδιο απο ΜΗ αδειοδοτημένο εκτροφέα. ΔΕΝ στηρίζω το παρεμπόριο ζώων.